Πανηγύρι Φυσικών Επιστημών 

Tην Πέμπτη 28 Μαρτίου το σχολείο μας συμμετείχε στο 1ο Πανηγύρι Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας που διοργάνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ΕΚΦΕ Ευόσμου και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών. Η διοργάνωση έγινε στο χώρο του 2ου ΓΕΛ-ΕΠΑΛ Νεάπολης.
Για πρώτη χρονιά, με την ελπίδα να συνεχιστεί το Πανηγύρι Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας και για δυο συνεχόμενες ημέρες την Πέμπτη 28 και την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης παρουσίασαν διάφορα θέματα που σχετίζονται με τις φυσικές επιστήμες και την τεχνολογία με σκοπό να αναδείξουν θέματα και δράσεις που αφορούν τη Φυσική, τη Χημεία, τη Βιολογία, τη Γεωγραφία και την Τεχνολογία και εμπίπτουν στα μαθησιακά τους ενδιαφέροντα.
Το 4ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης εστιάζοντας στις επιστήμες της Φυσικής, της Χημείας και της Γεωλογίας – Γεωγραφίας παρουσίασε θέματα με τους παρακάτω τίτλους:

1) Ας παίξουμε…… με τα κύματα!
2) Το 4ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης ………Εύρηκε!
3) Εύρεση πυκνότητας οινοπνεύματος με τη βοήθεια της υδροστατικής πίεσης.
4) Αναπαράσταση P και S σεισμικών κυμάτων.
5) Οξέα – Βάσεις – Άλατα στο σπίτι.
6) Χάρτες …. με φαντασία.

Οι μαθητές του σχολείου μας είχαν τον χώρο και την ευκαιρία στο αμφιθέατρο του 2ου ΓΕΛ- ΕΠΑΛ Νεάπολης να συμμετέχουν και να παρουσιάσουν σε συνεργασία με τους καθηγητές τους πειράματα, εργασίες, δράσεις και παρουσιάσεις με τους παραπάνω τίτλους αλλά και να παρακολουθήσουν πειράματα και παρουσιάσεις με άλλα θέματα που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές των άλλων σχολείων. Θετικές είναι οι εντυπώσεις από την όλη διοργάνωση που κέρδισε όλους, επισκέπτες, μαθητές και καθηγητές. Οι μαθητές του σχολείου μας χάρηκαν τον χρόνο εκεί αποκομίζοντας νέες εμπειρίες. Χαρακτηριστική και άξια λόγου ήταν η θετική διάθεση των παιδιών και η επιθυμία τους να συμμετέχουμε και του χρόνου.

Μια ομάδα τριών μαθητών της Β’ Γυμνασίου, η Σαμαρά Δήμητρα, ο Αποστολίδης Παναγιώτης και η Ανδριάνα Φωτιάδου, παρουσίασε δύο πειράματα. Στο πρώτο πείραμα βρήκαν την πυκνότητα οινοπνεύματος με την βοήθεια της υδροστατικής πίεσης. Χρησιμοποιώντας έναν σωλήνα τύπου U και γεμίζοντας τον με νερό και οινόπνευμα κατάφεραν οι μαθητές να υπολογίσουν την πυκνότητα του οινοπνεύματος μετρώντας την υψομετρική διαφορά των δυο στηλών. Στο δεύτερο πείραμα μιμήθηκαν τον …. Αρχιμήδη. Με την χρήση δύο διαφορετικών υλικών ίσης μάζας, διαπίστωσαν ότι βυθιζόμενα μέσα σε υγρό η ποσότητα του υγρού (νερού) που εκτοπίζουν είναι διαφορετική. Οι μαθητές …ΕΥΡΗΚΑΝ!

Επίσης, μια άλλη ομάδα μαθητών, η Οργιανέλη Μαριάνα, η Σαμαρά Κατερίνα, η Δέλλιου Εβελίνα, ο Ιωαννίδης Χαράλαμπος και ο Φλωρομοσχόπουλος Θωμάς, «έπαιξαν» με τα κύματα. Παρουσίασαν  στο κοινό εγκάρσια και διαμήκη κύματα με τη βοήθεια ενός ελατηρίου. Επίσης, δημιούργησαν μια κατασκευή με 100 καλαμάκια στην οποία παρουσίασαν τον τρόπο διάδοσης μιας διαταραχής.  Μ΄ ένα παιχνίδι ντόμινο παρίσταναν τα υγρά και τα στερεά μόρια. Η ταυτόχρονη διάδοση μιας διαταραχής διαφέρει στα υγρά και τα στερεά. Η κίνηση των πλακιδίων βιντεοσκοπήθηκε και διαπιστώθηκε η διαφορά στην ταχύτητα μετάδοσης της διαταραχής.  

Υπεύθυνοι καθηγητές για την υλοποίηση της συμμετοχής στο 1ο Πανηγύρι Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας ήταν οι⁚
1) Καραγιαννίδου Θεοδώρα ΠΕ04.04
2) Καμαγιάννη Ευαγγελία ΠΕ04.01
3) Ζαχαριάδου Σωτηρία ΠΕ04.05
4) Βαλιούγα Αντωνία ΠΕ04.02

Βίντεο από την εκδήλωση