Εκδήλωση για την Επέτειο του Πολυτεχνείου

Στις 17 Νοεμβρίου 2023, μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί προσποριστήκαμε ενδιαφέρον και χρήσιμο γνωστικό υλικό και πολλή συγκίνηση, στην εκδήλωση για την 50η  Επέτειο της φοιτητικής και ευρύτερης λαϊκής εξέγερσης κατά της δικτατορίας, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κατά το τριήμερο 14-17/11/1973.

Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν ιστορικά γεγονότα της περιόδου πριν και μετά το απριλιανό πραξικόπημα του 1967,  το χρονικό της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο, καθώς και σχετική συνέντευξη, σε αρκετά βίντεο και με αφηγηματικό υλικό που διάβασαν οι μαθήτριες Εμενίδου Ελισάβετ, Κεμερίδου Θένια, Νικολαΐδου Άννα, Ντρέτσα Μαρκέλλα και Σάρρα Ντοριάννα. Διάβασαν ποιήματα οι μαθητές και μαθήτριες Γκοτζάι Στυλιανός, Εμενίδου Ελισάβετ, Καλαΐτζίδης Χρήστος, Κουτσαβάκη Μάλαμα, Κυριαζή Ιωάννα, Κώσταρος Δημήτρης. Επιπροσθέτως, η αξιόλογη χορωδία του γυμνασίου, την άρτια επιμέλεια της οποίας είχε η κα Βουτσά Μαρία , με τη μουσική και τα τραγούδια της, διέχυσε συναισθήματα κατάνυξης και ρίγη συγκίνησης. Τα τραγούδια, είτε με συνοδεία των μουσικών οργάνων είτε a capella, συνεπήραν το κοινό, με τη μαγική δύναμη που ενέχει  η μουσική αλλά και τη θέρμη και το ταλέντο των συντελεστών.

Επίσης, στο πλαίσιο ανάπτυξης ενός συμπεριληπτικού σχολείου, συμμετείχαν με επιτυχία και παιδιά που φοιτούν και σε τμήματα ένταξης.  Όλα τα παιδιά που έλαβαν μέρος, ως αφηγήτριες και τα υπόλοιπα με απαγγελία αξιόλογων λογοτεχνικών έργων, καλλιέργησαν δεξιότητες αυτογνωσίας, συνεργασίας και επικοινωνίας.

Και, βεβαίως, όλοι οι παριστάμενοι, εκτός της βίωσης εμβριθών συναισθημάτων, καταστήκαμε μέτοχοι πολύτιμων σκέψεων και προβληματισμών που άπτονται του αέναου αγώνα για προάσπιση των απαραβίαστων πολιτικών δικαιωμάτων μας, της δημοκρατίας και ελευθερίας.

Την εκδήλωση οργάνωσαν κι επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί Αρίμης Αθανάσιος και Αρχοντά Αγλαΐα. Την εκδήλωση φωτογράφισε και βιντεοσκόπησε η κα Πέτικα Χαρίκλεια.