Τριπλή Βράβευση για το 4ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης στον 9ο Διεθνή Διαγωνισμό “Κύπρος-Ελλάδα-Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες”!

Το 4ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης, που τελεί υπό τη διεύθυνση του κ. Κρεμμύδα Δρόσου, απέσπασε δύο πρώτα βραβεία και ένα δεύτερο στον 9ο Διεθνή Διαγωνισμό «Κύπρος-Ελλάδα-Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες».

Απέσπασε το 1ο Βραβείο στην κατηγορία ταινία τεκμηρίωσης μικρού μήκους με τίτλο «Κυριάκος Μάτσης: ένας υψιπέτης ανάμεσά μας» σε σύμπραξη με τα σχολεία:

  • 1ο Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Θέρμης Θεσσαλονίκης
  • 19ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης (Μαράσλειο)
  • ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Αγρινίου

Στόχος της δράσης ήταν η ανάδειξη της προσωπικότητας του Κύπριου αυτού ήρωα, ο οποίος έζησε και έδρασε στην πόλη μας κατά τις σπουδές του στη γεωπονική σχολή του ΑΠΘ. Είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα που συνδυάζει τον αγνό πατριωτισμό με την ευαισθησία στην κοινωνική δικαιοσύνη, τη δυναμικότητα  με την ευαισθησία, τη λογική με την πίστη, την επιμονή με την υπομονή, τον έρωτα για τη ζωή με την αποφασιστική θυσία για το όραμα της λευτεριάς. Είναι αυτός που απέρριψε το μυθικό ποσό του μισού εκατομμυρίου λιρών για να προδώσει το κρησφύγετο του στρατιωτικού αρχηγού της ΕΟΚΑ με τη φράση «Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής». Η ζωή, τα κείμενα και η θυσία του συγκινούν και αποτελούν πηγή έμπνευσης.

Απέσπασε το 1ο Βραβείο στην κατηγορία τραγούδι με τίτλο τραγουδιού «Το γλυκοχάραμα». Το τραγούδι αναφέρεται στο δράμα της Κύπρου, υπό το φως της ελπίδας του λυτρωμού. Η δημιουργία του τραγουδιού έγινε σε σύμπραξη με τα σχολεία:

  • Λύκειο Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου (Κύπρος)
  • 19ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης (Μαράσλειο)
  • 1ο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Θέρμης (Θεσσαλονίκης)

Τέλος, απέσπασε το 2ο Βραβείο στην κατηγορία ιστοσελίδα με τίτλο “Όσο μοιάζει μια μάνα με μια κόρη” σε σύμπραξη με τα σχολεία:

  • 1ο Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Θέρμης Θεσσαλονίκης,
  • ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Αγρινίου
  • 5ο ΓΕΛ Αγρινίου

Η ιστοσελίδα: http://9diagonismosellada-kypros.info

Στην ιστοσελίδα γίνεται μια προσπάθεια να δοθούν οι ομοιότητες μεταξύ ´Ελλάδας- μάνας και Κύπρου-κόρης από την αρχαιότητα εώς τις μέρες μας στις εξής κατηγορίες: Θρησκεία, Παράδοση, Γλώσσα, Αθλητισμός, Αγάλματα & Ειδώλια, Μαθηματικά, Πληροφορική, Φαγητά, Τοπωνύμια και Αρχαία Βασίλεια. Οι συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων κατάφεραν με κοπιώδη προσπάθεια να δημιουργήσουν μια συλλογή από αρχεία (word, pdf, videos, pptx, εικόνες) με θέματα που «ενώνουν» Ελλάδα – Κύπρο και να τα αποδώσουν στην Ελληνική και την Αγγλική Γλώσσα.

Από το 4ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης συμμετείχαν:

  • Οι μαθητές: Αποστολίδου Άννα Μαρία, Βλαντί Ραφαέλα, Γέρου Ιωάννα- Ασημένια, Γιαλατζής Δημήτριος, Γκαμπούρα Αικατερίνη, Γκιόκα Ιωάννα, Γκουντσούδη Λυδία, Δάρδα Κωνσταντίνα, Δοξόπουλος Μιχαήλ, Ευμενίδου Ελισάβετ, Ζερβός Δημήτριος,  Ζωγράφου Μαργαρίτα, Ιακωβίδου Αναστασία, Ιωαννίδου Γεωργία, Καπουσούζης Κωνσταντίνος, Κούσας Σωκράτης, Κρασά Εύα, Λαλαίτα Ιορδάνα, Μαζαράκης Αβραάμ, Μανουσακίδου ΕλισάβετΜικέ Μαγδαληνή, Μουρατίδης Λάζαρος, Μπεγκόλλι Αλεξάνδρα, Ολιινίκ Ανίτα, Παρασίδου Ειρήνη, Πατυνιώτη Αναστασία, Πλασταρά Αθανασία, Σαμαρά Δήμητρα, Σιαρένιου Σοφία, Σιώπη Μαρίνα Σοφία, Σταμάτης Δημήτρης, Τάσο Ελευθερία, Τζουμπάρης Νικόλαος, Τραϊανοπούλου Φανή, Τσιπλάκη Ολυμπία, Φετφατζή Βασιλική, Φοβάκη Βασιλική, Φωτιάδου Ανδριάνα, Χαρίσκου Άρτεμις, Χατζηκωνσταντίνου Ειρήνη.
  • Οι εκπαιδευτικοί: Αμφιλοχιάδου Έλσα (ΠΕ 02), Βουτσά Μαρία (ΠΕ 79), Μήσιου Μαρίνα (ΠΕ 02.50), Μόγκα Νικολέτα (ΠΕ 02.50), Σπαθάρα Ελευθερία (ΠΕ 02), Φειδιαράκης Ιωάννης (ΠΕ 03), Φράγκου Πηνελόπη (ΠΕ 06).

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές του 4ου Γυμνασίου Σταυρούπολης, αλλά και σε όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές των σχολείων της σύμπραξης.ς στον 9ο Διαγ

Διάχυση της βράβευσης των συμμετεχόντων σχολείων στα τοπικά ΜΜΕ:

* Η πηγή της εικόνας: https://www.onalert.gr/san-shmera/san-simera-to-1951-i-elliniki-kyvernisi-thetei-episima-to-aitima-tis-enosis-tis-kyproy-me-tin-ellada/377800/