Kids Save Lives & iSAVElives for schools

Μαθητές του 4ου Γυμνασίου Σταυρούπολης συμμετείχαν στο πρόγραμμα KIDS SAVE LIVES & iSAVElives for schools και εκπαιδεύθηκαν σε βασικές δεξιότητες υποστήριξης της ζωής(BLS) και στην αντιμετώπιση περιστατικών έκτακτης ανάγκης όταν συνάνθρωποι μας βρίσκονται σε καταστάσεις που κινδυνεύει η ζωή τους .

Οι μαθητές του σχολείου μας αφού ολοκλήρωσαν την θεωρητική εκπαίδευση μέσω webex (webinar) που παρέχουν πιστοποιημένοι εκπαιδευτές του προγράμματος KIDS SAVE LIVES & iSAVElives for schools, την Τετάρτη 27-03-24 ολοκλήρωσαν την πρακτική εξάσκηση στην αντιμετώπιση και την υποστήριξη βασικών δεξιοτήτων ζωής

Οι τρεις περιπτώσεις για τις οποίες τα παιδιά έλαβαν την απαραίτητη εκπαίδευση ώστε να τις αντιμετωπίζουν και εκπαιδεύτηκαν πρακτικά στο κλειστό γυμναστήριο του σχολείου μας ήταν⁚ 1) Η περίπτωση πνιγμονής και απόφραξης της αναπνευστικής οδού από ξένο σώμα 2) Η περίπτωση αναίσθητου θύματος με αναπνοή 3) Η περίπτωση αναίσθητου θύματος χωρίς αναπνοή.

Τα παιδιά εξασκήθηκαν πρακτικά ώστε να μπορούν να καλούν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης παρέχοντας σωστές πληροφορίες για τον τόπο και την κατάσταση του θύματος και να εφαρμόζουν τους κατάλληλους χειρισμούς γρήγορα και αποτελεσματικά σε κάθε περίπτωση μέχρι να έρθουν οι πρώτες βοήθειες και να αναλάβουν οι διασώστες. Συγκεκριμένα εξασκήθηκαν στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) στην περίπτωση αναίσθητου θύματος χωρίς αναπνοή σε κατάλληλα προπλάσματα για την εκπαιδευση, έμαθαν να τοποθετούν το θύμα στη σωστή θέση στην περίπτωση που το θύμα έχει αναπνοή και να χειρίζονται περιστατικά πνιγμονής με ή χωρίς αναπνοή παρεμβαίνοντας κατάλληλα.

Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε από την Κα. Καραπτά Νεφέλη εθελόντρια Kids Save Lives –Tα παιδιά σώζουν ζωές και εκπαιδεύτρια πρώτων βοηθειών του ευρωπαϊκού συμβουλίου αναζωογόνησης και την Κα Βαλιούγα Αντωνία πιστοποιημένη εκπαιδευτικό του σχολείου μας από τον φορέα Kids Save Lives στις βασικές δεξιότητες υποστήριξης της ζωής(BLS).

Βίντεο