Οι μαθητές -τριες ως ενεργοί πολίτες στην τοπική κοινωνία

«Οι μαθητές-τριες ως ενεργοί πολίτες στην τοπική κοινωνία» -Έρευνα στην Πλατεία Ελευθερίας Άνω Ηλιούπολης

Την Παρασκευή 09/02/2024, στην Πλατεία Ελευθερίας Άνω Ηλιούπολης (Δήμου Παύλου Μελά), οι μαθητές-τριες του τμήματος Γ2 του 4ου Γυμνασίου Σταυρούπολης οργάνωσαν και υλοποίησαν δημοσκοπική δράση σε ρόλο ερευνητών, για συλλογή πληροφοριών από πολίτες του Δήμου Παύλου Μελά, σχετικά με πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον Δήμο τους, καθώς και με προτάσεις των πολιτών για επίλυση αυτών. Χρησιμοποιήθηκαν, σε τυχαίο δείγμα πληθυσμού, τα επιστημονικά μεθοδολογικά εργαλεία α)του δομημένου ερωτηματολογίου, με κλειστές και ανοιχτές ερωτήσεις και β)της καταγραφής απόψεων μέσω συνέντευξης.

Σε μέλλοντα χρόνο, εφόσον ολοκληρωθεί η επεξεργασία των απαντήσεων από τα ερωτηματολόγια και τις συνεντεύξεις και η εξαγωγή συμπερασμάτων από τους μαθητές-τριες, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο του Δ. Παύλου Μελά όπου, σε συζήτηση, θα μεταφερθούν τα ερευνητικά αποτελέσματα.

Αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά που συμμετείχαν, μιας κι επέδειξαν εξαιρετική υπευθυνότητα και συνεργατικότητα με τους εκπαιδευτικούς αλλά και μεταξύ τους. Δήλωσαν πως η δράση «τους άρεσε πολύ» και πως «έμαθαν αρκετά από τις αντιδράσεις των πολιτών» και «τις τεχνικές έρευνας».

Η δράση έλαβε χώρα στο πλαίσιο του άξονα Εσωτερικής Αξιολόγησης «Σχολείο και κοινότητα» και δείκτη «Εξωστρέφεια-Διάχυση καλών πρακτικών», με θέμα «Οι μαθητές-τριες ως ενεργοί πολίτες στην τοπική κοινωνία».

Τη δράση συνδιοργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί (αλφαβητικά): Αρχοντά Αγλαΐα, Βαλιούγα Αντωνία, Παππάς Απόστολος και Χριστοφορίδου Δήμητρα.

Επιμέλεια video: Πέτικα Χαρά

Οι μαθητές-τριες ως ενεργοί πολίτες στην τοπική κοινωνία