Συμμετοχή Ιστοσελίδας με σύμπραξη άλλων 3 σχολείων στον 9ο Διαγωνισμό “Ελλάδα-Κύπρος-ομογένεια: Εκπαιδευτικές γέφυρες”.

To 4o Γυμνάσιο Σταυρούπολης, σε σύμπραξη με τα σχολεία: 1ο Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Θέρμης Θεσσαλονίκης, ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Αγρινίου και 5ο ΓΕΛ Αγρινίου, συμμετείχε στον 9ο Διαγωνισμό “Ελλάδα-Κύπρος-Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες” με την ιστοσελίδα που φέρει τον τίτλο: Όσο μοιάζει μια “μάνα” με μια “κόρη“”

Η ιστοσελίδα: http://9diagonismosellada-kypros.info

Στην ιστοσελίδα γίνεται μια προσπάθεια να δοθούν οι ομοιότητες μεταξύ ´Ελλάδας- μάνας και Κύπρου-κόρης από την αρχαιότητα εώς τις μέρες μας στις εξής κατηγορίες: Θρησκεία, Παράδοση, Γλώσσα, Αθλητισμός, Αγάλματα & Ειδώλια, Μαθηματικά, Πληροφορική, Φαγητά, Τοπωνύμια και Αρχαία Βασίλεια. Οι συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων κατάφεραν με κοπιώδη προσπάθεια να δημιουργήσουν μια συλλογή από αρχεία (word, pdf, videos, pptx, εικόνες) με θέματα που <<ενώνουν>> Ελλάδα – Κύπρο και να τα αποδώσουν στην Ελληνική και την Αγγλική Γλώσσα.

Αναρωτηθήκαν οι μαθητές: Ποιοι Άγιοι είναι εξίσου αγαπητοί σε Κύπρο και Ελλάδα;

Ποιες οι ομοιότητες της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας με την Κυπριακή Διάλεκτο και ποιες οι ομοιότητες της Κυπριακή Διαλέκτου με την Κρητική Διάλεκτο και τα Αρχαγγελίτικα της Ρόδου; Σε τι μοιάζει η Αφροδίτη της Μήλου με την Αφροδίτη της Κύπρου και τα Κυκλαδίτικα Ειδώλια με τα Σταυρόσχημα της Κύπρου; Διαφέρουν άραγε οι σεφταλιές από τα σουτζουκάκια και τα κουπέπια από τα ντολμαδάκια και τι είναι το κολοκάσι που ευδοκιμεί σε Ικαρία και Κύπρο; Φοινικούντας, Φοινικόδασος Βάι και Φοινικούδες: πού βρίσκονται τα τοπωνύμια και σε τι μοιάζουν; Σε αυτά τα ερωτήματα προστίθενται και πολλά άλλα που θα ανακαλύψετε εάν επισκεφτείτε την ιστοσελίδα.

Στη δημιουργία της ιστοσελίδας από το 4ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης συμμετείχαν:

  • Οι μαθητές: Βλαντί Ραφαέλα Γ4, Γέρου Ιωάννα- Ασημένια Γ2, Γιαλατζής Δημήτριος Α5, Γκαμπούρα Αικατερίνη Γ3, Γκιόκα Ιωάννα Γ1, Γκουντσούδη Λυδία Α1, Δ. Κ Β2, Δοξόπουλος Μιχαήλ Α5, Ιακωβίδου Αναστασία Α1, Ιωαννίδου Γεωργία Γ1, Καπουσούζης Κωνσταντίνος Α5, Κούσας Σωκράτης Γ4, Κρασά Εύα Γ4, Λαλαίτα Ιορδάνα Γ1, Μαζαράκης Αβραάμ Β3, Μικέ Μαγδαληνή  Γ4, Μουρατίδης Λάζαρος Β3, Μπεγκόλλι Αλεξάνδρα  Γ4, Ολιινίκ Ανίτα Β2, Πατυνιώτη Αναστασία Β2, Πλασταρά Αθανασία Β2, Σαμαρά Δήμητρα Α3, Σιαρένου Σοφία Β2, Σταμάτης Δημήτρης Α5, Τάσο Ελευθερία Γ2, Τραϊανοπούλου Φανή Β3, Τσιπλάκη Ολυμπία Γ4, Φετφατζή Βασιλική Β2, Φ. Β Γ3, Φωτιάδου Ανδριάνα Α3, Χαρίσκου Άρτεμις Β2, Χατζηκωνσταντίνου Ειρήνη Γ2.
  • Οι εκπαιδευτικοί: Αμφιλοχιάδου Έλσα (ΠΕ 02), Μήσιου Μαρίνα (ΠΕ 02.50), Μόγκα Νικολέτα (ΠΕ 02.50), Σπαθάρα Ελευθερία (ΠΕ 02), Φειδιαράκης Ιωάννης (ΠΕ 03), Φράγκου Πηνελόπη (ΠΕ 06).

* Η πηγή της εικόνας: https://www.onalert.gr/san-shmera/san-simera-to-1951-i-elliniki-kyvernisi-thetei-episima-to-aitima-tis-enosis-tis-kyproy-me-tin-ellada/377800/