Επίσκεψη στο NOESIS

Στις 6,7/2 πραγματοποιήθηκε μια εκπαιδευτική επίσκεψη της Γ’ και Β’ τάξης του σχολείου μας στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας Noesis, όπου οι μαθητές και οι καθηγητές παρακολούθησαν την περιοδεύουσα έκθεση του Νίκολα Τέσλα που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με εκθέματα που κατά κανόνα βρίσκονται στο ομώνυμο Μουσείο  του Βελιγραδίου.

Οι μαθητές αντιλήφθηκαν ότι αν εφευρέσεις όπως ο ηλεκτρισμός, η ασύρματη τεχνολογία, το ραντάρ, οι ακτίνες Χ και το ραδιόφωνο διαμόρφωσαν χαρακτηριστικά τον 20ο αιώνα, τότε «εφευρέτης του 20ου αιώνα» είναι ο Νίκολα Τέσλα.

Ενημερώθηκαν επίσης για τη ζωή και το χαρακτήρα του. Τους έκανε εντύπωση ότι πρόκειται για μία πολυσύνθετη προσωπικότητα αξιοπρόσεκτη τόσο για το επιστημονικό και τεχνολογικό της έργο, όσο και για τις ανθρώπινες αξίες που πρέσβευε. Επινόησε το εναλλασσόμενο ρεύμα και αγωνίσθηκε για τη διάδοσή του χωρίς να αποσκοπεί σε οικονομικό όφελος. Συναινούσε στη χρήση πατενταρισμένων ιδεών του από άλλους επειδή πίστευε ότι έκαναν καλή δουλειά. Ματαίωνε την εξέλιξη εφαρμογών που μπορεί να εξελίσσονταν καταστροφικές από κακή χρήση. Αδιαφορούσε για επαίνους και φήμη και πέθανε φτωχός και μόνος, αφήνοντας κληρονομιά τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα περισσότερο από ποτέ.

Μαθητές και καθηγητές είδαν μοντέλα σε κλίμακα από το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στους καταρράκτες του Νιαγάρα, το αεροπλάνο κάθετης απογείωσης, καθώς και λειτουργικά μοντέλα των εφευρέσεων του, όπως ο επαγωγικός κινητήρας και το πηνίο Τέσλα, μέχρι οπτικά και ηχητικά στοιχεία σε πληροφοριακά πάνελ και σε video room (Φωτό).

Επιπλέον, παρακολούθησαν την 3D ταινία « Τα Θαύματα της Μηχανικής» στο Κοσμοθέατρο .Από τα κτίρια που αγγίζουν τον ουρανό μέχρι τα υποβρύχια ρομπότ που ερευνούν τον βυθό, τα ηλιακά αυτοκίνητα και τις «έξυπνες», βιώσιμες πόλεις, η ταινία «Dream big – Τα θαύματα της μηχανικής» αναδεικνύει την ανθρώπινη ευφυΐα που βρίσκεται πίσω από τα μικρά και μεγάλα θαύματα των τεχνολογικών επιτευγμάτων και αποκαλύπτει τη δημιουργικότητα και τα ανθρωπιστικά αισθήματα που ωθούν τους μηχανικούς να δημιουργούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους συνανθρώπους τους. Πολλοί από τους μαθητές μάλιστα εμπνεύστηκαν τόσο από την ταινία που επεξεργάζονται την ιδέα να ακολουθήσουν στο μέλλον το επάγγελμα του μηχανικού.

 

FullSizeRender (1)

 

 

FullSizeRender (2)

 

FullSizeRender (3)

Μοιραστείτε το...!
  • Twitter
  • Facebook
  • email
  • LinkedIn